نقشه سازه یا نقشه فاز 2 ساختمان چیست ؟
نقشه ای که در آن محاسبات دقیق فوندانسیون – ستون – سقف – میلگرد و آهن آلات – عیار بتن – پله ها – تیرها و … برای یک ساختمان بررسی و ترسیم نقشه صورت می گیرد را نقشه سازه یا نقشه فاز 2 می گویند .
پس از اینکه نقشه معماری یک ساختمان ترسیم و به تایید نهایی رسید باید یک مهندس سازه یا محاسب کل ساختمان را در نرم افزار Etabs طراحی و مدل کند تا همه جزئیات سازه ساختمان مانند فونداسیون – ستون – سقف و … را با قوائد و مقررات نظام مهندسی ساختمان با ارائه دفترچه محاسبات محاسبه کند ، و در نهایت یک نقشه کامل سازه که تطابق کامل با نقشه معماری دارد را ارائه کند .
نقشه سازه قبلا با تدریس و آموزش های کتب مختلف به صورت دستی و استاندارد هایی اعلام شده محاسبه می شدند ولی امروزه با توجه به پیشرفت در تمام جنبه های ساختمان ، ارائه نقشه ها نیز خیلی به روز شده است از متریال و جنس مصرفی تا نقشه های ترسیمی که با نرم افزار های مختلفی انجام می شود .
برای ترسیم نقشه های سازه رایج ترین و بهترین نرم افزار Etabs می باشد که مورد توجه بسیاری از مهندسان سازه قرار گرفته است .
مهندس معماری می تواند روی نقشه نهایی معماری ، طرح پیشنهادی ستون گذاری را انجام دهد که ستونی در وسط سالن یا اتاقی نیفتد و مهندس سازه بسته به نوع سازه اگر پلان ستون گذاری تاییدشان بود محاسبات را شروع کنند و در صورت نیاز می تواند با هماهنگی مهندس معمار ستونی را جابجا کند .
انوع نقشه سازه
- نقشه ی سازه بتنی
- نقشه ی سازه فلزی
- نقشه ی سازه فولادی
- نقشه ی سازه چوبی
- نقشه سازه ترکیبی ( بتنی و فلزی )
بسته به نوع ساختمان و بنایی که ساخته می شود با تایید کارفرما ( برای هزینه سازه ) می تواند نوع سازه نیز مختلف اجرا شود فقط نکته بسیار مهم استحکام مورد نیاز یک ساختمان می باشد .
نقشه سازه بتنی مناسب چه ساختمانی است ؟
سازه بتنی بسیار در ساختمان سازی مورد توجه قرار گرفته است و در بسیاری از ساختمان ها آن را مشاهده می کنید اغلب سرعت ساخت بتن نسبت به سازه های دیگر پایین تر است و دلیل مهم آن رشد بتن است که در موارد زیر مناسب تر است :
- آپارتمان های تا 5 و 6 طبقه شهری
- خانه های مسکونی یک تا دو طبقه
- خانه های روستایی ( زیر نظر بنیاد مسکن روستایی )
- ویلا های مدرن و کلاسیک
- مغازه ها و ادارات خدماتی و درمانی
نقشه ی سازه فلزی مناسب چه ساختمانی است ؟
سازه فلزی و فولادی مهمترین ویژگی که خواهان زیادی دارد سرعت بالای اجرای اسکلت فلزی است و بعضی وقت ها شاید شما در طی یکماه از خیابان رد می شوید و فقط متوجه شروع و نصب اسکلت فلز یک ساختمان می شوید و با خودتان می گوئید این ساختمان کی اینجا ساخته شد ؟ بله واقعا سرعت خیلی خوبی برای پیشرفت کار دارد و در بسیاری از موارد زیر می توان استفاده کرد :
- آپارتمان های طبقات زیاد
- ویلا های مدرن و کلاسیک
- برج های مسکونی و اداری
- پاساژ های تجاری و خدماتی
- ساختمان هایی که سرعت ساخت بالاتری می خواهند
- و …
تفاوت نقشه ی سازه فلزی و بتنی :
در ساختمان با سازه بتنی ، تمامی فونداسیون – ستون – سقف – تیرها و … با بتن و میلگرد ساخته می شود ولی در ساختمان با سازه فلزی و فولادی فقط فونداسیون با بتن و میلگرد اجرا می گردد و ستون – سقف – تیرها – وال پست و … همگی فلزی طراحی و ساخته می شوند .
معایب و مزایای ساختمان بتنی و فلزی
ساختمان فلزی | ساختمان بتنی |
---|---|
انعطاف در سبک و طرح های ساخت | استحکام مورد تایید بنیاد مسکن |
سرعت بالا در ساخت | سرعت پایین در ساخت |
جزئیات بسیار زیاد در ساخت دارد | جزئیات خیلی کمتری در اجرا دارد |
هزینه 20 درصدی بیشتر دارد | هزینه 20 درصدی کمتر دارد |
استفاده آهن آلات بعد از تخریب | تخریب کامل بدون بهره برداری از بتن مصرف شده |
سازه بتنی اغلب برای ساختمان هایی که برای درخواست صدور و اخذ جواز ساختمان و وام ساخت از بنیاد مسکن را دارند بسیار مناسب است و بسیاری از دوستان برای ساخت و تامین هزینه خود می توانند به بنیاد مسکن مراجعه کنند .
سازه بتنی چون هم استحکام خوبی دارد و هزینه 20 درصدی پایین تر نسبت به سازه فلزی دارد امروزه خیلی از ساختمان ها بتنی طراحی و ساخته می شوند .
یک نقشه سازه کامل باید چه نقشه هایی داشته باشد ؟
- توضیحات و دستورات نحوه اجرای ساختمان
- پلان ستون گذاری و آکس بندی
- پلان فونداسیون
- مقطع فونداسیون ( و اندازه بولت ها برای نقشه های سازه فلزی )
- مقطع و نحوه خاموت گذاری
- پلان شمع ها ( برای زیر فونداسیون زمین های دارای شیب و رانش )
- نقشه مقطع ستون ها
- پلان تیر ریزی سقف
- مقطع راه پله و آرماتور گذاری دال
- مقطع اتصال تیرچه به تیر
- جزئیات داکت سقف و تیرچه
- جزئیات کلاف ها
- جزئیات سقف تیرچه یونولیت و کرومیت
- جزئیات دال بتنی سقف ها
- جزئیات دیوار بلوکی و آجری و سفالی
- مقطع طولی و عرض استخر
- مقطع و جزئیات چال آسانسور
- جزئیات اجرائی میان قاب دیوار حائل و …
- جزئیات و مقطع وال پست ها
- و سایر دتایل ها
تقریبا برای یک نقشه ویلایی 2 تا 3 طبقه تعداد شیت نقشه سازه بین 25 تا 35 برگه می باشد .
در برخی از مقاله ها بسیار عالی بازرسی سازه های بتنی – تقویت سازه های فولادی و انواع آزمایشات بتن به خوبی و دقیق توضیح دادیم که سازه های بتنی و فلزی را چطور بررسی و تقویت و آزمایش کنید .
برای طراحی نقشه سازه ویلا فلت ، ویلا دوبلکس ، ویلا تریبلکس و ویلا فورلکس در دسته نقشه ویلای مدرن و کلاسیک و در دسته ساختمان های مسکونی شهری و روستایی و برای نقشه سازه سوله و کارخانه های صنعتی و نقشه سازه آپارتمانی با مهندسین پلان قصر تماس بگیرید تا با بهترین خدمات برای طراحی و ساخت به شما کمک کنند .